Megainwestycja na Krzywoustego

Czyli gdzie nam postawią nowego klocka.

Moderatorzy: sztaba, Moderator, dedal, smakosz

Re: Megainwestycja na Krzywoustego

Postprzez Banan » 2010-06-17, 15:48

Na stronie Echo Investment pojawiła się nowa prezentacja, z której można się dowiedzieć, że rozpoczęcie budowy nastąpi w I półroczu 2011, a zakończenie w ... II połowie 2013. Po raz kolejny przełożyli termin oddania inwestycji, jak tak dalej pójdzie to nie skończą jej w tym stuleciu...
Banan

Miejscowość: Słupsk

Postprzez krzysztof_k00 » 2010-06-17, 17:24

krzysztof_k00

Postprzez Rufus » 2010-06-17, 20:51

A ja myślę że jednak żadnej "Areny" nie będzie przynajmniej w dającej się ;przewidzieć przyszłości.
Wydaje mi się że Panowie z Maylanda już o trym wiedzieli wcześniej i dlatego z takim rozmachem przygotowują się do rozbudowy Jantara.
Z roku na rok będziemy dowiadywać się o przesunięciu inwestycji a tak naprawdę "Arena" jest już głęboko w szufladzie !
Powiem szczerze że jakoś przestało mi zależeć na tej inwestycji-jak już powstanie multikino przy Jantarze to nic więcej do szczęścia mi w Słupsku nie potrzeba ( no może z wyjątkiem nowej hali sportowej) :D
Image

"Widzimy zwykle podobnie, tylko rozumiemy różnie"

http://www.youtube.com/watch?v=epeQwq-aYV0
Awatar użytkownika
Rufus

Miejscowość: Peryferie miasta

Postprzez Radek » 2010-06-17, 21:21

hm nom i to w miejscu areny :)))
Zapraszam
- http://www.gmkobylnica.pl
- http://www.sozslupsk.pl/
Awatar użytkownika
Radek

Miejscowość: KoByLniCa

Postprzez Sony » 2010-06-17, 22:58

ale jaja.
oddaj głos na Słupsk!
http://www.yourwonder.com/Europe/Poland.aspx
Sony

Postprzez B12 » 2010-06-25, 19:38

A tymczasem Echo przedstawiło koncepcję budowy nowej galerii handlowej. W centrum Koszalina. :shock:
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /983025978
Robimy zakłady, gdzie postawią CH wcześniej? :spodoka:
B12

Postprzez Rufus » 2010-06-25, 22:34

Domki z pisaku mogą budować -jedna wielka ściema !
Tak naprawdę to nie wiem czemu ma służyć to bicie kijem po parapecie -wprowadzeniem w błąd akcjonariuszy czy może banków :-/
Image

Awatar użytkownika
Rufus

Postprzez Slawek » 2010-06-26, 10:27

hmmmm mi też coś się zdaje, że to bicie piany bardziej z tą galerią Nova, wydaje mi się ze Nova by miała trudniejsze zadanie, o wiele trudniejsze żeby zaistnieć na rynku porządnie niż Arena w Słupsku.. może łączna powierzchnia handlowa w obu mastach jest podobna to jednak uważam za plus dla koszalińskich galerii, że sa bardziej skoncentrowane,mniej obiektów za to większa powierzchnia pod jednym dachem, przez co jest większa konkurencja bo klient nie musi jeździć po 3 czy 4 mniejszych galeriach. tak mi się wydaje, patrząc moimi oczami klienta i widząc ceny i przeceny w tych samych sklepach które są i w słupsku i w koszalinie
Slawek

Postprzez Sony » 2010-06-26, 22:53

hmmmm mi też coś się zdaje, że to bicie piany bardziej z tą galerią Nova, wydaje mi się ze Nova by miała trudniejsze zadanie, o wiele trudniejsze żeby zaistnieć na rynku porządnie niż Arena w Słupsku.

też mi się tak zdaje i jestem zaskoczony. owszem w Koszalinie mieszka jakies 10 tysiecy ludzi wiecej ale mysle ze gdyby Slupsk mial taka powierzchnie to tez by gdzieś tyle sie uzbieralo, a przeciez jest jeszcze Ustka. Conajmniej dziwną politykę prowadzi ta firma, moze to ich sposób żeby zaistnieć na giełdzie... a projekt prezentuje sie dobrze
oddaj głos na Słupsk!
http://www.yourwonder.com/Europe/Poland.aspx
Sony

Postprzez SKM18 » 2010-07-29, 10:02

Śmiejecie się zemnie ok, ale ja mówię nadal galeria Arena nie powstanie.... ciągle jest ta sprawa z kosztem dofinansowania skrzyżowania . ale nie tylko to. Echo kupiło niedawno dobrą działkę w Warszawie, więc środki finansowe na budowę pójdą tam a nie tu .... po za tym, echo ma inne projekty, więc sądzę że jak już będę chcieli wybudować galerię to nie wcześniej niż za 5 lat.... A jak nie to ziemię sprzedadzą i ktoś kupi na zwykły hipermarket, bądź na bloki....

Po za tym, mimo wszystko jest stagnacja na rynku, pewna duża sieć co miała tam mieć swój lokum, zastanawia się czy inwestycja swoja ma nadal realny sens....

Sprawa skrzyżowania jest śmieszna - no ale ja też bym kasy nie wydawał takiej ... ratusz swoim działaniami odstrasza potencjalnych inwestorów... ciekawe ilu już odechciało się inwestować w Słupsku... No ale za to GP będzie nadal pisało że ma powstać w SŁupsku to i to... ja pamiętam jak pisali np. o Fabryce BMW, czy Dużej firmie elektronicznej.... Jeżeli nie będzie dobrej myśli nie tylko Państwa ale i władz lokalnych to nic w Słupsku nie powstanie....
SKM18

Postprzez Rufus » 2010-07-29, 10:59

Arena to tylko utrzymywanie fikcji dla potrzeb marketingu firmy "Echo"
Ładnie wygląda jak jak w swoim portfelu inwestycyjnym pokazuje się udziałowcom czy w ogóle światu ile to mamy rozpoczętych projektów.
Ja coraz bardziej skłaniam się do tego że "Arena" prawie od początku była patykiem na wodzie pisana a jej ewentualna budowa zależała od kroków Maylanda w Jantarze.
Teraz jak już wiadomo że Mayland Jantara rozbuduje "Arena" będzie tylko ściemą dla mas do kiedy nie znajdzie się chętny dać dobrą kasę za ziemię.Punkt jest bardzo dobry i prędzej czy później za uprzątnięty i przygotowany do budowy plac będzie można dostać naprawdę dobre pieniądze.
W ogóle era szalonego rozwoju galerii handlowych chyba powoli dobiega końca !?
Image

Awatar użytkownika
Rufus

Postprzez SKM18 » 2010-07-29, 18:04

Co Do galerii.... to czytając GP mowa jest że nie otrzymali na tą inwestycję kredytu... TO takie pytanie się nasuwa? Czy firma Echo dobrze stoi? Czy banki odmówiły inwestycji bo w Słupsku się nie opłaca budować?
Z tego co wiem to jednak Echo dobrze stoi , więc wychodzi na to że niewarto inwestować... w Słupsk.

Więc za coś kasę biorą radni i prezydent wieć niech ruszą d..... i zaczną przyciągać inwestorów bo ja już dawno nie wiedziałem, aby było coś napędzało opytymizm, po za budującym się zakładem Morpolu (a dokłanie spółki powiązanej z tą firmą) ale co to da, pensje tam będą najniższa krajowa... ale będzie praca... a gdzie reszta... Strefa to porażka... taka prawda.... gdzie ci inwestorzy, gdzie miejsa pracy?
SKM18

Postprzez smakosz » 2010-07-29, 19:25

SKM18 napisał(a):Co Do galerii.... to czytając GP mowa jest że nie otrzymali na tą inwestycję kredytu... TO takie pytanie się nasuwa? Czy firma Echo dobrze stoi? Czy banki odmówiły inwestycji bo w Słupsku się nie opłaca budować?
Z tego co wiem to jednak Echo dobrze stoi , więc wychodzi na to że niewarto inwestować... w Słupsk.

nie ma bazy antyrakietowej to sie nic tu nie oplaca robic. co do kredytu dla Echo, to tylko przykrywka... wytlumaczenie. szkoda ze miasto nie zadzialalo szybciej, bo by chociaz wydusili od nich kase na przebudowe skrzyzowania na Szczecinskiej. a tak zostalo siano... w butach. czuje ze wybuduja tem Mega-Biedronke (juz tam była mniejsza) :P

SKM18 napisał(a):Więc za coś kasę biorą radni i prezydent wieć niech ruszą d..... i zaczną przyciągać inwestorów bo ja już dawno nie wiedziałem, aby było coś napędzało opytymizm, po za budującym się zakładem Morpolu (a dokłanie spółki powiązanej z tą firmą) ale co to da, pensje tam będą najniższa krajowa... ale będzie praca... a gdzie reszta... Strefa to porażka... taka prawda.... gdzie ci inwestorzy, gdzie miejsa pracy?

chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :D strefa to porażka naszych wladz. mieć strefe i nie miec nic ze strefy to w glowie sie nie miesci. jakby przyciagneli inwestorow poprzez chocby duze ulgi podatkowe, to z czasem takie inwestycje przyciagnely by kooperantow tych duzych i samo by sie krecilo. tak jak na poludniu kraju. ale u nas zazynaja kure zanim zacznie znosic jajka... niezrozumiale i traumatyczne myslenie.
Kliknij na truskawkę
Image
a dowiesz się gdzie w Słupsku smacznie zjeść i spędzić mile chwile
Awatar użytkownika
smakosz
Administrator

Postprzez fan » 2010-07-29, 22:52

Co do Areny zgadzam się z Rufusem od początku to była ściema, i coś trzeba było wymysleć aby rozwalić fabrykę, ale z drugiej strony po co pozbyli się biedronki, pewnie nie źle płacili. A jeśli to wszystko przez tarczę a dokładanie przez to że jej nie będzie mm, no ciężko mi to uwierzyć ale kiedys taksiarz mi gadał że specialnie dla amerykanców miały powstać trzy domy publiczne, no ale my tu mówimy wielkim centrum handlowym?
dla mnie jedyne zmartwienie to jantar i budowa multikina, bez reszty jakoś przeżyje.
fan

Postprzez Radek » 2010-07-30, 09:48

Rufus napisał(a):W ogóle era szalonego rozwoju galerii handlowych chyba powoli dobiega końca !?

Nic dziwnego skoro Polska się zawija, kto ma robić zakupy w tych sklepach co 2 młody Polak pracujący za granicą bez szans na powrót do kraju, może czasem jak zawita do rodziny na święta to zajdzie do takiej galerii by zrobić zakupy i tyle
Zapraszam
- http://www.gmkobylnica.pl
- http://www.sozslupsk.pl/
Awatar użytkownika
Radek

Miejscowość: KoByLniCa

Postprzez soulja » 2010-07-30, 15:11

Radek napisał(a):
Rufus napisał(a):W ogóle era szalonego rozwoju galerii handlowych chyba powoli dobiega końca !?

Nic dziwnego skoro Polska się zawija, kto ma robić zakupy w tych sklepach co 2 młody Polak pracujący za granicą bez szans na powrót do kraju, może czasem jak zawita do rodziny na święta to zajdzie do takiej galerii by zrobić zakupy i tyle

Dane o co drugim młodym Polaku pracującym za granicą to chyba sobie sam wymyśliłeś. Przestańmy w końcu mówić o tej wszechobecnej biedzie wśród społeczeństwa, powoli robi się już to męczące.
Arena nie powstanie na pewno, za dużo w Słupsku jest obiektów tego typu. Rozbudowany Jantar w zupełności wystarczy. Projekt był bardzo dobry, miejsce także, lecz widocznie wiele czynników zdecydowało że Echo nie będzie u nas budować. Na pewno po części winowajcą jest kryzys, co za tym idzie ogólna stagnacja na rynku budowy galerii handlowych, być może jakieś problemy finansowe Echo albo po prostu zdrowy rozsądek, który podpowiada że w Słupsku nie ma potrzeby budować kolejnego dużego centrum. Nie wiem czy tarcza też miała z tym jakiś związek, w końcu i tak w Redzikowie będą stacjonowały amerykańskie wojska.
Miejmy nadzieję że Jantar zacznie budować drugą część, to chyba jest najważniejsze wśród tematu centrów handlowych w Słupsku.
so it goes!
Awatar użytkownika
soulja

Miejscowość: Centrum

Postprzez Slawek » 2010-07-30, 16:50

smakosz napisał(a):
SKM18 napisał(a):Co Do galerii.... to czytając GP mowa jest że nie otrzymali na tą inwestycję kredytu... TO takie pytanie się nasuwa? Czy firma Echo dobrze stoi? Czy banki odmówiły inwestycji bo w Słupsku się nie opłaca budować?

nie ma bazy antyrakietowej to sie nic tu nie oplaca robic. co do kredytu dla Echo, to tylko przykrywka... wytlumaczenie. szkoda ze miasto nie zadzialalo szybciej, bo by chociaz wydusili od nich kase na przebudowe skrzyzowania na Szczecinskiej. a tak zostalo siano... w butach. czuje ze wybuduja tem Mega-Biedronke (juz tam była mniejsza) :P

SKM18 napisał(a):Więc za coś kasę biorą radni i prezydent wieć niech ruszą d..... i zaczną przyciągać inwestorów bo ja już dawno nie wiedziałem, aby było coś napędzało opytymizm, po za budującym się zakładem Morpolu (a dokłanie spółki powiązanej z tą firmą) ale co to da, pensje tam będą najniższa krajowa... ale będzie praca... a gdzie reszta... Strefa to porażka... taka prawda.... gdzie ci inwestorzy, gdzie miejsa pracy?

chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :D strefa to porażka naszych wladz. mieć strefe i nie miec nic ze strefy to w glowie sie nie miesci. jakby przyciagneli inwestorow poprzez chocby duze ulgi podatkowe, to z czasem takie inwestycje przyciagnely by kooperantow tych duzych i samo by sie krecilo. tak jak na poludniu kraju. ale u nas zazynaja kure zanim zacznie znosic jajka... niezrozumiale i traumatyczne myslenie.

oj oj jasne miasto nic nie robi żeby przyciągac do strefy inwestorow (ile to trwaa budowa jednej drogi do strefy chociażby) ale obniżanie podatkow... no z tego co pamietam to firmy inwestujące w strefie maja obniżone znacznie podatki i miasto raczej nie ma co obniżac
Slawek

Postprzez SKM18 » 2010-07-30, 16:53

Echo jednym z jej głównych udziałowców jest jeden z najbogatszych Polaków Michał S... (jak dobrze pamiętam) ma on duży pakiet akcji, więc dziwię się dlaczego firma nie dostała kredytu... choć coraz bardziej mi się wydaje jak niektórym, że było to pokazanie, innym potencjalnym inwestorom jaki firma ma potencjał....

P.S.Przepraszam powinno być w innym temacie - ale taka rzecz co tam budują koło torów na Kołłątaja między pocztą główną a przystankami autobusowymi i Kauflandem...
SKM18

Postprzez smakosz » 2010-07-30, 19:26

Slawek napisał(a):
smakosz napisał(a):oj oj jasne miasto nic nie robi żeby przyciągac do strefy inwestorow (ile to trwaa budowa jednej drogi do strefy chociażby) ale obniżanie podatkow... no z tego co pamietam to firmy inwestujące w strefie maja obniżone znacznie podatki i miasto raczej nie ma co obniżac

Sławek: a co robi? czym kusi? nasza strefa jest najmniej aktywna w kraju. najgorsza... i tyle.
dziwi mnie, ze trzymają jeszcze tych, którzy nią kierują. przechowalnia, czy jak?
Kliknij na truskawkę
Image
Awatar użytkownika
smakosz
Administrator

Postprzez Slawek » 2010-07-31, 16:51

smakosz napisał(a):
Slawek napisał(a):
smakosz napisał(a):oj oj jasne miasto nic nie robi żeby przyciągac do strefy inwestorow (ile to trwaa budowa jednej drogi do strefy chociażby) ale obniżanie podatkow... no z tego co pamietam to firmy inwestujące w strefie maja obniżone znacznie podatki i miasto raczej nie ma co obniżac

Sławek: a co robi? czym kusi? nasza strefa jest najmniej aktywna w kraju. najgorsza... i tyle.
dziwi mnie, ze trzymają jeszcze tych, którzy nią kierują. przechowalnia, czy jak?

przecież napisałem, że nic nie robi, pokazałem przykład jedynej sensownej inwestycji - drogi, która trwała i trwała, a taka jedna droga to tam za mało, nie wiem jak wygląda sytuacja ze zbrojeniem terenu... a swoją drogą gro terenów strefy (Redzikowo) leży na terenie gminy Słupsk, której to wójt nie raz jest wychwalany, a tam też się nic nie dzieje, nie zauważyłem żeby gmina starała sie bardziej od maista w przyciąganiu inwestorów :franymany:
Slawek

Postprzez smakosz » 2010-07-31, 17:45

w komediach polskich w latach '80 nie raz przewijaly sie dialogi (czy aby to nie byla komedia "Poszukiwany, poszukiwana"???), ze lepiej siedziec cicho i nie wychylac sie, bo kazdy sukces moze zaburzyc swiety spokoj. i jak to sie mowi spokojny byt, polegajacy na nic nie robieniu, po prostu rypnie.. dlaczego? bo sława szkodzi spokojowi.
przez takie myslenie (stricte komunistyczne) cierpi miasto i cala jego gospodarka, ktorej prawie juz nie ma.
Kliknij na truskawkę
Image
Awatar użytkownika
smakosz
Administrator

Postprzez lucas » 2010-08-18, 13:45

Centrum Arena za dwa lata

Pięćdziesiąt tysięcy metrów kwadratowych powierzchni, 150 sklepów i butików, dwa hipermarkety oraz kino, kręgielnia i parking na 1200 samochodów. Ale wszystko to dopiero za dwa lata. Spółka deweloperska Echo Investment zamierza w końcu ruszyć z budową Centrum Handlowo-Rozrywkowego Arena.

Kompleks ma powstać na pustej działce po dawnej słupskiej fabryce mebli, między ulicami Krzywoustego i Grottgera. Teren od wielu miesięcy jest ogrodzony, na płocie wisi baner informacyjny i na razie nic więcej się nie dzieje.

- Rozpoczęcie realizacji centrum Arena planowane jest na pierwszą połowę przyszłego roku, natomiast zakończenie jego pierwszego etapu na pierwszą połowę 2012 roku – mówi Anna Pobocha, specjalista ds. Public Relations w EI. - Planujemy przebudowę sieci ulic wokół obiektu, są to dwa skrzyżowania ulic Szczecińskiej i Grottgera oraz Szczecińskiej i Krzywoustego. Przebudowa skrzyżowania z ulicą Sobieskiego na rondo objęta jest zakresem projektowanej inwestycji miasta.

Rozpoczęcie budowy CH Arena było już parokrotnie odkładane, pierwsze umowy z firmami, które miały otworzyć swe placówki deweloper podpisał już w 2006 roku. Wiadomo, że w Arenie będą między innymi: salon Media-Markt o powierzchni niemal pięciu tysięcy metrów kwadratowych, 7-salowe kino Helios, 12-torowa kręgielnia BC Club, 850-metrowa Galeria Centrum, a także salony sieci Deichmann, Rossmann i Kolporter oraz hipermarket Tesco.

http://www.kurierslupski.pl/wydarzenia/ ... hp?id=3897
lucas

Postprzez kozik » 2010-08-18, 16:53

uwierzę jak zobaczę początek robót
Awatar użytkownika
kozik
Administrator

Miejscowość: North Pole

Postprzez Ender » 2010-08-18, 18:44

Najbliższą moją kochaną Biedronkę mi zabrali i nic w to miejsce nie postawili... Rozpocząć roboty albo oddawać mojego owada od zakupów, inwestorzy jedni! ;)
Image - odświeżony portal, nowe teksty, nowe atrakcje
http://playback.pl/user/Ender/blog/post/35/kup-pan-pozniej
Make TEA, not LOVE!
Awatar użytkownika
Ender

Miejscowość: Zatorze

Postprzez Rufus » 2010-08-19, 21:27

kozik napisał(a):uwierzę jak zobaczę początek robót

Dokładnie !
Które to już pierwsze półrocze w którym ma ruszyć budowa ? :autorytet:
Image

Awatar użytkownika
Rufus

Postprzez lucas » 2010-09-07, 19:54

[...] Po kilku latach przerwy wznowiono prace projektowe nad budową centrum handlowego Arena, które powstanie na terenach w okolicy ulicy Szczecińskiej. Inwestor, ze względu na dużą konkurencję chciał się wycofać, ostatecznie po analizie rynkowej zdecydował się na rozpoczęcie inwestycji. [...]

7.09.2010 http://www.radio.koszalin.pl/regionalne ... psku_.html
lucas

Postprzez B12 » 2010-09-07, 20:06

lucas napisał(a):[...] Po kilku latach przerwy wznowiono prace projektowe nad budową centrum handlowego Arena, które powstanie na terenach w okolicy ulicy Szczecińskiej. Inwestor, ze względu na dużą konkurencję chciał się wycofać, ostatecznie po analizie rynkowej zdecydował się na rozpoczęcie inwestycji. [...]

7.09.2010 http://www.radio.koszalin.pl/regionalne ... psku_.html

W Szczecinie po takiej "analizie rynkowej" Echo zdecydowało, że zamiast planowanej ichniej galerii Astra ze standardowym hiperem, kinem i galerią sklepów postawi... centrum outletowe. Nie miałbym nic przeciwko, by tak samo postąpiono w Słupsku i Koszalinie.
Bardzo często robię zakupy w outlecie w Gdańsku. Pełnowartościowe ciuchy z końcówek serii można nabyć 30-50% taniej niż w normalnym butiku. Ostatnio w outlecie Tefala kupiłem patelnię delikatnie wgniecioną na boku, bez wad na powłoce za 40zł przy nominalnej cenie 200zł (sprawdzałem w normalnych sklepach i w internecie).
Outlety są fajne. :-)
B12

Postprzez Rufus » 2010-09-07, 20:25

Dokładnie !
Outlet to jest to:)
Regularnie zaglądam do Szadółek.
Tam akurat do wielkiego outletu dobudowują nijako OBI i galerię handlową .
Image

Awatar użytkownika
Rufus

Postprzez smakosz » 2010-09-07, 20:34

niech powstanie ta Arena. czemu nie? od przybytku glowa nie boli ;)
Kliknij na truskawkę
Image
Awatar użytkownika
smakosz
Administrator

Poprzednia

Wróć do Inwestycje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość